Göz Kapağı Estetiği
Göz kapağı estetiği; alt ve üst göz kapaklarındaki fazla olan kas ve deri dokusunun çıkarılmasıyla dokulara destek olan göz çevresinin gerginleştirilmesi işlemidir.
Göz kapağına yapılan estetik ameliyatlarına tıp literatüründe ‘Blefaroplasti’ denilmektedir. Göz kapakları vücudun en ince yapısı olması, çok hassas yapıları korumaları, sürekli hareket etmeleri ve çevresel faktörlerden çok kolay etkilenmeleri nedeniyle özel bir öneme sahiptir.
Yaşlanma belirtileri 30’lu yaşlarda yüzde ilk olarak göz çevresindeki kırışıklıklar ve göz torbalarının oluşumuyla kendini gösterir. Zamanla göz kapaklarının gerginliği azalır, derin kısımlarındaki yağ dokularının dışarıya doğru yaptığı baskılarla sarkmalar ve torbalanmalar oluşur.
Göz Kapağı Ameliyatı Neden Yapılır?
Göz kapağı ameliyatı sadece estetik nedenlerle yapılmaz, doğuştan ya da sonradan oluşabilen göz kapağı sarkıklıkları-düşüklükleri ya da göz kapağı üzerinde bulunan cilt tümörleri nedeniyle de yapılabilir. Estetik göz kapağı ameliyatları kozmetik kazanımlarının yanı sıra azalan görme alanını arttırması, gözleri daha kolay açabilmeyi sağlaması, kitap okuyabilme gibi birçok önemli günlük aktivasyonu kolaylaştırması nedeniyle fonksiyonel nedenlerle de planlanabilir.
Göz kapağı ameliyatı yapılacak kişilerin kaslarının pozisyonu çok iyi değerlendirilmelidir. Göz kapağı ameliyatı yaşlanma bulgularının yanında kaş düşüklüğü de varsa mutlaka kaş kaldırma ameliyatı da düşünülmelidir. Kaş düşüklüğü giderilmeden yapılan göz kapağı estetiği ameliyatlarından sonra, kaş daha fazla düşerek, iyi bir estetik sonuç alınmasını engelleyebilir.
Göz Kapağı Estetiği Ameliyatına Nasıl Hazırlanılmalıdır?
Göz kapağı estetik ameliyatı diğer estetik ameliyatlarla karşılaştırıldığında daha basit bir girişim olmasına rağmen tüm ameliyatların öncesinde olduğu gibi genel sağlık durumunuz, yara iyileşme özellikleriniz ve göz sağlığınıza yönelik araştırmalar titiz bir şekilde yapılmalıdır.
Herhangi bir göz şikayetinizin varlığı durumunda (göz tansiyonu, göz kuruluğu, lens ve gözlük kullanımı gibi) mutlaka bir göz hekimi konsültasyonu istenir. Ameliyattan önce kullandığınız tüm ilaçları, özellikle de kan sulandırıcı ilaçları, geçirmiş olduğunuz tüm ameliyatları mutlaka doktorunuza bildirmeniz gerekir.