Jinekomasti Nedir?
Erkeklerde kadın tipi meme büyümesine jinekomasti denir. Günümüzde her yaşta erkekte yaygın olarak görülmektedir. Östrojen hormonu hem kadında hem de erkekte memenin şeklini etkileyen en önemli faktördür. Bu hormon kadındaki baskın hormondur ve memenin kadınsı özellikte gelişmesini sağlar. Erkekte testesteron hormonu baskın olmakla birlikte östrojen hormonu da vardır. Bu hormon dengesinin herhangi bir şekilde bozulması ve erkekte östrojen miktarının artması jinekomastiye sebep olur.
Erkekte Hormon Dengesinin Bozulduğu Başlıca Durumlar Nedir ?
- Fizyolojik yani ergenlik döneminde doğal olarak artan hormonlara bağlı
- Beslenmeye bağlı: Gıdalarla alınan hormonlar ve beslenme bozuklukları sonucu ortaya çıkan obezite ile ilgili olarak
- Bazı ilaçların kullanımına bağlı: Antifungaller (Ketoconazole), kalp ilaçları (Spironolactone), antibiyotikler (Metronidazol), Antasitler (Simetidin), prostat kanseri veya hiperplazisinde kullanılan ilaçlar (flutamide, finasteride vs.), AIDS ilaçları (Efavirenz), Anti-anksiyete ilaçları (diazepam), trisiklik antidepresanlar, kalp yetmezliği (Digoksin) ilaçları sayılabilir.
- Kronik karaciğer hastalığı; östrojen hormonu karaciğerde yıkılır, herhangi bir nedenle bu organın fonksiyonunun bozulması yıkılamayan östrojenin artmasına sebep olur.
- Alkolizm ve uyuşturucu kullanımı da karaciğer hasarına sebep olarak jinekomastiye sebep olur.
Jinekomasti Ameliyatı Kimlere Yapılabilir?
Ergenlik döneminden itibaren, sağlık durumu ameliyata elverişli olan herkese yapılabilir.
Jinekomasti Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Planlama yapılırken jinekomastinin hangi seviyede olduğunu tespit ederek ameliyat sırasında yapılacak olan işlemlere karar veririz.
Jinekomasti Dereceleri
- Hafif derece: Memede kadınsı görünüm farkedilmez, az miktarda büyüme var, deride sarkma ve elastikiyet kaybı yoktur.
- Orta derece: Memede kadınsı görünüm farkedilecek derecede büyüme mevcut ancak deride sarkma ve elastikiyet kaybı yoktur.
- İleri derece: Meme büyüklüğü belirgindir ve deride sarkma, elastikiyet kaybı vardır. Hafif ve orta dereceli jinekomastide genellikle liposuction yeterli olur.
Bir kaç milimetrelik kesilerden özel kanüllerle girilerek fazla yağ ve meme dokusu parçalanarak vakum yöntemi ile çekilir. İleri dereceli jinekomastide ise meme dokusu ile birlikte cilt çıkarmak gerekecektir, meme ucunu da küçültmek gerekebilir. Ameliyat sonrası iyileşme ve bakım: Hafif ve orta dereceli jinekomasti ameliyatlarında iyileşme daha hızlıdır, kişinin mesleğine göre değişmekle birlikte 3 günlük istirahat genellikle yeterlidir, 3 hafta süre ile korse ile destek iyileşmeyi pozitif etkiler, aktif egzersizlere başlamak için 3 hafta beklemek gerekir. İleri dereceli jinekomastide ise kesiler ve dikişler daha fazla olacağı için iyileşme süreci biraz daha uzundur.